FAQ
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Via het inschrijfformulier is het mogelijk uw interesse te tonen en uw woning voorkeur kenbaar te maken.
De makelaars beschikken over een fysiek inschrijfformulier. Mocht u het prettig vinden dan kunt u deze bij hen ophalen en inleveren. Eventueel kunt u de makelaar ook vragen om het formulier samen in te vullen.
Toewijzing zal plaatsvinden aan diegene die het inschrijfformulier vóór de vastgestelde datum hebben ingeleverd. Indien er meerdere kandidaten zijn die eenzelfde eerste voorkeur hebben, bepaalt Horsman & co wie het bouwnummer krijgt toegewezen.
Als wij u uw eerste keuze niet kunnen aanbieden, zullen wij kijken naar de door u opgegeven overige voorkeuren. Mocht daarvan een bouwnummer beschikbaar zijn dan bieden we u die aan. Let op, uw opgegeven keuze(s) is (zijn) bindend. De bekendmaking van de toewijzing zal schriftelijk plaatsvinden samen met de uitnodiging voor het optiegesprek. Over de toewijzing wordt niet gecorrespondeerd.
Tijdens het optiegesprek krijgt u alle (contract-) informatie van de woning (bouwnummer) van uw keuze. Dit bouwnummer zal gedurende maximaal twee weken voor u gereserveerd worden.
Verder zal er tijdens het optiegesprek een toelichting worden gegeven op het plan, de procedure en natuurlijk is er ruimte om uw vragen te stellen.
Aan het einde van het gesprek zal een afspraak worden gemaakt voor het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Deze dient binnen de optietermijn van twee weken plaats te vinden.
U ontvangt van ons een uitnodiging voor het bijwonen van een kopersinformatie-avond bij ons op kantoor. Tijdens deze avond ontvangt u alle benodigde informatie over o.a. de start van de bouw en de daarbij behorende sluitingsdata van de meer- en minderwerk opties.
De beoogde start van de bouw is in het 1e kwartaal 2023. Bekijk voor het volledige overzicht de Planning.
De verwachte oplevering van de eerste woning is in 4e kwartaal 2023. Bekijk voor het volledige overzicht de Planning.
Zodra 80% van de woningen zijn verkocht, het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is en er geen ontbindende voorwaarden meer zijn krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen.
Vrij op naam (v.o.n.) betekent dat je koopt inclusief belasting (21% btw en/of 8% overdrachtsbelasting) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.
Als u een bestaande woning koopt moet u de koopsom daarvan in één keer betalen op het moment van de overdracht bij de notaris. Bij nieuwbouw werkt dat anders: hierbij betaalt u in termijnen. Elke keer als de aannemer een bouwfase afrondt krijgt u een rekening. Die rekening betaalt u dan uit een bouwdepot.
Tijdens de bouw van je nieuwbouwhuis betaal je de aannemer in termijnen voor het werk dat hij doet. In de koop-/aannemingsovereenkomst staat binnen welke termijnen je moet betalen. Het gaat dan steeds om een percentage van de aanneemsom, bijvoorbeeld 15 % als het dak waterdicht is. De aanneemsom is het totaalbedrag dat je betaalt voor de bouw van de woning.
Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van je leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. Zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvang je van de aannemer een factuur. Die je vervolgens binnen twee weken dient te betalen. Je kunt betalen uit eigen middelen of de factuur doorsturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekstrekker zorg dragen voor de betaling.
Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling.
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning en tuin.
Werkbare werkdagen zijn dagen waarop in de bouw wordt gewerkt. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare werkdagen.
Tijdens de oplevering loopt u samen met de aannemer het uitgevoerde werk na om te zien of alles volgens afspraak is gebouwd. Indien alles akkoord is dan wordt er een proces-verbaal van opleveren opgemaakt en door beide partijen ondertekend. Alle eventuele oplever gebreken in het uitgevoerde werk en eventuele andere tekortkomingen moeten in het opleverrapport worden vermeld.
De woningen worden inclusief toilet en badkamer opgeleverd. De woningen worden zonder keuken opgeleverd. Wel worden alle voorzieningen zoals aansluitpunten voor een keuken aangebracht.
Standaard zijn er geen oplaadpunten in de wijk aanwezig. Dit kan via een aanvraag bij de gemeente Haarlemmermeer wel aangevraagd worden.